Institut de Ensenyança Secundaria Enric Valor

IDIOMES

Notícia

Castalla, geografia i tradicions a les XX Jornades de la Salut i la Convivència.

04/04/2023

Imagens Notícia
Carasses

Muntanyes

Dues activitats relacionades amb la cultura de la localitat.

Taller de carasses de les Danses de Castalla, 3r ESO, patrimoni local.
La Dansa de Castalla  es celebra l´últim cap de setmana de setembre: divendres, dissabte i diumenge.
La dansa és una de les tradicions més antigues i importants de la qual hi ha molt poca documentació i material.
La Dansa es va recuperar l´any 1983 gràcies a un grup de persones que formaven el Centre Cultural Castellut amb la col·laboració de l’Ajuntament
Les Carasses són uns personatges burlescos, són persones disfressades i tapades de dalt a baix per a que no els reconeguen. I disfressats de manera rudimentària i amb la cara tapada, circulen de manera aleatòria mentre interrompen la dansa i animen el públic.
Les Carasses són una festa popular típica en diferents localitats valencianes que consisteix en disfressar-se i cobrir-se la cara amb una tela o una gasa pintada –o bé una màscara o careta– i desfilar pels carrers al so de la música de la dolçaina i el tabalet al ritme d'unes danses particulars. Durant el recorregut, els participants es dediquen a ballar i fer broma tant als veïns i veïnes de la població com als visitants.
La festa rep el nom de Carasses a Castalla i Petrer, Mucarasses a Onil i Tibi, Tapats a Ibi i Botarguesa Ontinyent. També apareixen Màscares en les Danses del Rei Moro d'Agost.
 - Muntanyes i serres de Castalla, J. Lluís Bernabeu. 3r ESO.
Unes pinzellades sobres les nostres serres, rius, fonts, masos, clima, vegetació, fauna, agricultura i ramaderia, comunicacions i la problemàtica ambiental que ens envolta.
Una sort que a la Foia hi haja persones com Josep Lluís, que tinguen aquestes iniciatives que ajuden a vertebrar, a conèixer i a estimar la comarca. 
Ajuden a entendre la realitat física i humana de les nostres terres; apunts que igual posen ser de Etnologia, de naturalesa, de botànica com de problemàtica ambiental.

Autor: IES Enric Valor Enviar correo al redactor