Institut de Ensenyança Secundaria Enric Valor

IDIOMES

Notícia

Celebrem el 9 d'octubre, dia de la comunitat Valenciana.

06/10/2022

Imagens Notícia
9 octubre

Felicitats a totes i tots.

Celebrem el 9 d'octubre, dia de la comunitat Valenciana. Felicitats a totes i tots.

El dia 9 doctubre la comunitat valenciana commemora l'entrada del rei Jaume I, fundador del Regne de València, raó per la qual es pren aquesta data com la del naixement del poble valencià.

Al voltant d´aquesta efemèride se succeeixen diversos actes culturals, institucionals festius per celebrar la identitat col·lectiva dels valencians. Entre d'altres, és habitual l'exposició pública de la Reial Senyera al Saló de Cristall de l'Ajuntament, l'exhibició de balls i cants tradicionals o el tret de focs artificials, amb un festival de pirotècnia al Jardí del Túria la vigília de la celebració.

El mateix dia 9, al migdia, té lloc la solemne baixada de la Real Senyera des del balcó de l'Ajuntament. A continuació es forma una processó cívica, en què els valencians acompanyen la Reial Senyera en un recorregut que té el Parterre un moment culminant amb l'ofrena floral de les institucions a l'estàtua eqüestre del rei Jaume I. Després el seguici es reprèn i torna a l'Ajuntament, on l'acte es tanca amb el tret d'una mascletà. Des del 2016, aquesta processó cívica està declarada bé d'interès cultural.

Els dies previs a la festivitat del Nou d'Octubre té lloc també la festa de Moros i Cristians de la ciutat de València, una recreació històrica que té el seu punt culminant a la tarda del dia 9 amb l'entrada de les comparses pels carrers del centre de la ciutat.

El 9 d'octubre també celebrem la festivitat de Sant Dionís, considerat el dia dels enamorats valencians. Rememorant la tradició, les parelles es regalen la mocadorà, un obsequi consistent en un mocador que guarda productes de l'horta elaborats amb massapà, i també la piuleta i el tronaor, dos dolços que recorden dos tipus de coets que es disparaven en commemoració del dia de la Conquesta.

Autor: IES Enric Valor Enviar correo al redactor