Noticia
Castalla, geografia i tradicions a les XX Jornades de la Salut i la Convivència.
04/04/2023
Dues activitats relacionades amb la cultura de la localitat.
Taller de carasses de les Danses de Castalla, 3r ESO, patrimoni local.
La Dansa de Castalla es celebra l´últim cap de setmana de setembre: divendres, dissabte i diumenge.
La dansa és una de les tradicions més antigues i importants de la qual hi ha molt poca documentació i material.
La Dansa es va recuperar l´any 1983 gràcies a un grup de persones que formaven el Centre Cultural Castellut amb la col·laboració de l’Ajuntament
Les Carasses són uns personatges burlescos, són persones disfressades i tapades de dalt a baix per a que no els reconeguen. I disfressats de manera rudimentària i amb la cara tapada, circulen de manera aleatòria mentre interrompen la dansa i animen el públic.
Les Carasses són una festa popular típica en diferents localitats valencianes que consisteix en disfressar-se i cobrir-se la cara amb una tela o una gasa pintada –o bé una màscara o careta– i desfilar pels carrers al so de la música de la dolçaina i el tabalet al ritme d'unes danses particulars. Durant el recorregut, els participants es dediquen a ballar i fer broma tant als veïns i veïnes de la població com als visitants.
La festa rep el nom de Carasses a Castalla i Petrer, Mucarasses a Onil i Tibi, Tapats a Ibi i Botarguesa Ontinyent. També apareixen Màscares en les Danses del Rei Moro d'Agost.
- Muntanyes i serres de Castalla, J. Lluís Bernabeu. 3r ESO.
Unes pinzellades sobres les nostres serres, rius, fonts, masos, clima, vegetació, fauna, agricultura i ramaderia, comunicacions i la problemàtica ambiental que ens envolta.
Una sort que a la Foia hi haja persones com Josep Lluís, que tinguen aquestes iniciatives que ajuden a vertebrar, a conèixer i a estimar la comarca.
Ajuden a entendre la realitat física i humana de les nostres terres; apunts que igual posen ser de Etnologia, de naturalesa, de botànica com de problemàtica ambiental.