Noticia
LXXV ANIVERSARI GUERRA CIVIL: Primer govern de Franco.
30/01/2011
Acostant-se el final de la guerra, Franco decideix nomenar el primer govern amb divisió temàtica de responsabilitats. Aquest, es va constituir el dia 31 de gener de 1938 en la ciutat de Burgos.
Així descrivia el succés un periòdic local: “Tras jurar sus cargos, los 11 ministros del primer gobierno de Franco han celebrado esta tarde en el Palacio de la Isla su primera reunión bajo la presidencia del Caudillo. Ante un Cristo de marfil y oro que se guarda en el Monasterio de las Huelgas y un códice del siglo XIII que incluye los evangelios, los ministros juraron su cargo bajo está fórmula: en el nombre de Dios y sobre los Santos Evangelios, juro desempeñar mi cargo de ministro de España con la más exacta fidelidad al Jefe del Estado, Generalísimo de nuestros gloriosos Ejércitos y a los principios que informan el Régimen Nacional en servicio siempre a los destinos sagrados de la Patria. Integran este primer gobierno, el conde de Jordana en Asuntos Exteriores; Tomás Domínguez Arévalo, en Justicia; Fidel Dávila Arrondo como ministro de Defensa Nacional. El ministro de Orden Público es Severiano Martínez Anido, el de Interior, Ramón Serrano Súñer, en Hacienda, Andrés Amado; Industria y comercio, Juan Antonio Suances; Agricultura, Raimundo Ferández Cuesta; Educación Nacional, Pedro Sainz Rodríguez; Obras Públicas, Alfonso Peña Boeuf, y Acción Sindical, Pedro González Bueno. Tras posar ante una nube de fotógrafos, se celebró el primer consejo de ministros durante el que se analizó el problema de la guerra y se avanzaron las líneas generales de la acción de gobierno”.
Una de les característiques d‘aquest primer govern serà el de la seua pluralitat. Com serà eix central de la seua política durant la resta de la seua vida, Franco lidera un govern en el qual troben representats tots els grups que li donaven suport, eren les anomenades “famílies”: l‘Exèrcit (Jordana, Dávila, Martínez Anido), la Falange històrica (Fernández-Cuesta), la Falange nova (Serrano, González Bueno), els tradicionalistes (Rodezno), els monàrquics (Amado), Acció Espanyola (Sainz Rodríguez) i els tècnics (Suances, Peña Boeuf).
Aqueixes primeres línies de govern que es refereix el periòdic burgalès es concreten el 9 de febrer amb la publicació de la Llei de Responsabilitats Polítiques: la norma reconeixia “la necessitat de reconstrucció espiritual i material de la pàtria” i invocava que es ”busca liquidar les culpes contretes per qui van contribuir a forjar la subversió”. Resultat: 300.000 empresonats, 50.000 executats i 400.000 exiliats. L‘anàlisi d‘aquesta llei queda per al pròxim capítol.