Institut de Ensenyança Secundaria Enric Valor

IDIOMES

Notícia

Excursió al pla de les Caves

20/05/2021

Imagens Notícia
3r de pmar

Eixida a la serra, l'alumnat de 3r d'ESO a l'assignatura de cultura clàssica ha anat a fer uns vídeos de mites clàssics, i a enregistrar un podcast, un conte sobre l'Odissea d'Homer i han practicat senderisme. Una bona ruta fins al Pla de les Caves, prop de Castalla. Una jornada de convivència a l'aire lliure que de segur han gaudit. #iesenricvalorcastalla EL PLA DE LES CAVES (de dalt)

Escrita per J.C. - de març 16, 2009

Situat a 661 metres del nivell del mar, el Pla de les Caves (de dalt) és un antic mas que pertany a la familia Soler. Tradicionalment els castalluts hem fusionat el nom d'aquest mas. Segur que alguna volta hem pronunciat el topònim del "Plascaves". En fi, pense que els dos noms són totalment compatibles, un és el oficial dels mapes i l'altre el de la tradició popular.

Les seues parets han contemplat la vida agraria des da fa diversos segles
enrrere. Una dels documents que parla d'aquest mas apareix al llibre de Mª Luisa Torró "Crónica de Castalla". A la pàgina 164 del mateix, trobem referències a les distintes ermites que existien al poble. En concret parla que el 18 de març de 1817 D. Gerónimo Jover va beneir la xicoteta ermita del Pla de les Caves dedicada a Sant Josep. De fet, encara està l'ermita, queda constància la volta (bóveda) amb teula blava brillant. A l'nterior no ho sé com està, no vaig poder entrar, és privat i s'ha ded demanar permís.
Per tant com a mínim aquesta masia data del pimers anys del segle XIX. Segurament segles abans ja existiria algún tipus de caseriu en aquella zona, preludi del que fou l'actual mas.

La visita al lloc és un passeig agradable per l'antiga via del ferrocarril.. http://castallaenelrecord.blogspot.com/2009/03/masos-el-pla-de-les-caves-de-dalt.html?m=1

Autor: IES Enric Valor Enviar correo al redactor